
Case Study 01
Webbplatsförnyelse för museets skolsida
Problemformulering
Ett av de stora områdena inom museets verksamhet är det skolrelaterade programmet, som erbjuder skolprogram och en kunskapsbank. Dess webbplats har dock inte haft ett bra rykte. En officiell förnyelse av webbsidan är planerad till om ett år. Som en förstudie inför detta har jag utarbetat ett förslag till förnyelse med inriktning på UX-design.
Min lösning
Mål: Designfilosofi som "webbshop"!
Hur får vi lärare att ta med sina elever till museet? Det betyder i grunden, hur kan vi få skolor att köpa mer av de program som museet erbjuder? Vi ska göra webbsidan mer webbshop-orienterad!
Min roll i teamet
Min roll är om UX-forskning & konceptskapande.
Som en UX-designer har jag lett projektet med stöd från kommunikationsteamet och det skolrelaterade verksamhetsteamet. Specifikt, betraktade jag det skolrelaterade verksamhetsteamet som klientaktörer för att förstå deras arbetsuppgifter och krav, och kommunikationsteamet som utvecklingsaktörer för webbsidan, utforska vad som kan realiseras.
Förutsättningar
Detta projekt utförs inom ramen för det som är möjligt inom museets schema. Logotypdesign, designsystem och front- och backend webbutveckling, samt boknings- och inköpssystem är samarbeten med andra företag och faller därför utanför detta projekts räckvidd.
Konfidentialitet
Denna fallstudie omfattas av ett sekretessavtal (Non-Disclosure Agreement, NDA). På grund av detta har viss information maskerats för att skydda projektets konfidentialitet.
Det som följer representerar tankeflödet som ägde rum under projektets gång.
Bakgrund /
Problemställning
Museet har en egen webbplats, men det är en labyrint av information som är svår att navigera, särskilt för lärare och skolpersonal. Webbplatsen blandar information som är relevant för två skilda användargrupper: den allmänna besökaren och skolpersonalen. Medan den förstnämnda kanske är nöjd med en informationsportal, behöver den senare en effektiv webbutik för att verkligen dra nytta av museets tjänster.
Syfte / Mål
Det finns tre huvudkategorier av tjänster på de skolrelaterade sidorna: lektionsmaterial, inspirationsmaterial för lärare och skolbesök/program. Det primära målet med detta projekt är att optimera köpprocessen för skolbesök och skolprogram från användarens perspektiv och navigering.
Metoder
för forskning, analys
och idégenerering
Här är en översikt av de metoder jag använde och de insikter de genererade.
Användarintervjuer
→ Användartyper
Jag inledde projektet med en ganska snäv bild av användaren, nämligen lärare som planerar skolbesök och program. Men det blev snart klart att det faktiskt finns tre olika grupper av lärare:
Lärare som överväger skolbesök eller program för läroplanen
Lärare med befogenhet att köpa dessa resurser
Lärare som faktiskt kommer att besöka museet med sina elever
Användarintervjuer
→ User Flows
Varje lärargrupp har en unik roll i flödet för "införande av skolbesök och program", och de använder webbplatsen vid olika tidpunkter. Det är också viktigt att dessa grupper kan kommunicera effektivt med varandra.
Uppdaterat syfte / Mål
Följaktligen är en nyckelfunktion för webbplatsen att minska kommunikationskostnaderna mellan dessa grupper och göra interaktionen så smidig som möjligt.
Användarintervjuer
& Enkätanalys
→ Job To Be Done
Förutom intervjuer, har vi samlat in data från cirka 200 lärare som har deltagit i skolprogram. Denna data har varit ovärderlig för att identifiera användarnas behov och den kontext de befinner sig i.
UX review & Enkätanalys
→ Informationsarkitektur
Samtidigt gjorde jag en UX-granskning och en konkurrensanalys för att bedöma vilket innehåll som bör bevaras och vad som bör läggas till, och skissade därefter på webbplatsens informationsarkitektur.
Service Blueprint
Till slut samlade jag all insikt i en tjänste-blueprint, vilket inte bara verifierade att varje leveransprocess möter kundens behov på rätt sätt och vid rätt tidpunkt, men också hjälpte till att styra hela systemets flöde och konsistens. Detta underlättade övergången till nästa steg: att designa en interaktiv prototyp.
Klickbar prototyp
Den slutgiltiga produkten är en klickbar prototyp. Den har en sidstruktur och innehåll som tar hänsyn till användarflöden för varje användargrupp, och tack vare analysen från Job to be Done kunde jag tydligt presentera kärnkompetenser och viktiga säljargument för skolprogrammen.
Resultat och påverkan
Genom att på nytt förstå behoven hos användarna (skolrelaterade aktörer) har skolverksamhetsteamet kunnat bekräfta sin starka kärnkompetens. Webbplatsen, som nu effektivt förmedlar detta till kunderna, har blivit en affärsportal som direkt påverkar försäljningen.
Huvudutmaning
och lärdomar
Den största lärdomen från detta projekt var insikten om hur webbplatsdesign kan minska den belastning som uppstår externt (kommunikationsbelastning mellan kundgrupper). Detta är avgörande för kundupplevelsen. Framöver vill jag som UX-designer vara flexibel att kunna växla mellan mikro- och makroperspektiv när det behövs.
Vad kommer härnäst?
Som nämnts i förutsättningarna, omfattar inte detta förstudieprojekts omfattning den slutliga visuella designen och en viktig touchpunkt i användarupplevelsen, nämligen bokningshanteringssystemet. Hur dessa och denna studiens resultat kan integreras på ett konsekvent sätt är nästa utmaning.
Case study 02
Ny portalutveckling för museets skolprogram
Case study 03
Under konstruktion